Introductie

Hulpmiddelen zijn er in vele soorten en maten. Het loopt uiteen van hulpmiddelen voor transportdoeleinden, revalidatiehulpmiddelen tot communicatieondersteuning en meer. Zeker in geval van een ernstig of complex ziek kind zijn er veel mogelijkheden om hulpmiddelen te verkrijgen. Het aanvragen en het vergoeden is vaak niet makkelijk. Bijvoorbeeld omdat veel hulpmiddelen niet passen bij kinderen of omdat gemeenten en leveranciers afspraken hebben gemaakt waarbij de zo vaak benodigde ‘op maat’ hulpmiddelen voor kinderen niet of slechts gedeeltelijk in de afspraken passen. Het aanvragen van hulpmiddelen is in de ervaring van ouders van een ernstig ziek kind een traject dat een lange adem vraagt.

"Vraag, vraag zonder gêne, het is een oerwoud, wees creatief voor jouw kind. Als ze onderbouwing willen, hoor je het vanzelf. En zet professionals voor je aan het werk, zij kunnen en willen veel voor je regelen en voor je uit handen nemen."

De Vink Wijzer
De Vink Wijzer

Je kind wordt 18 jaar. Wat moet je regelen op het (para)medische vlak? Vaak is onduidelijk wat en wanneer iets geregeld moet zijn. De Vink Wijzer helpt hierbij. Met deze nieuwe tool regel je het noodzakelijke. maar op het juiste moment en met de juiste personen.

Download De Vinkwijzer

- Tekst inklappen
Wegwijzer voor een complexe hulpvraag
Wegwijzer voor een complexe hulpvraag

Deze wegwijzer bevat informatie en tips voor alle partijen in de procedure voor een aanvraag voor een hulpmiddel. Hierin staat beschreven hoe je als aanvrager je aanvraag kunt indienen. Ook lees je hierin welke rol je behandelaar/arts, de Wmo-consulent en de adviseur van de leverancier van het hulpmiddel hebben in het aanvraagproces.

Link naar wegwijzer: https://vng.nl/artikelen/vng-project-verbeteragenda-hulpmiddelen

- Tekst inklappen
Hulpmiddelenwijzer
Hulpmiddelenwijzer

Wanneer jouw kind ernstig ziek is, gaan dagelijkse handelingen niet altijd meer vanzelf. Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen die jouw kind kunnen helpen of ondersteunen. Op deze pagina vind je onafhankelijke en betrouwbare informatie over hulpmiddelen: wat het is, waarvoor het wordt gebruikt, hoe het zit met vergoedingen etc. Er zijn verschillende zoekcategorieën zoals ‘communicatie’, ‘eten en drinken’ en ‘ontspanning’. Je kunt speciaal selecteren op ‘kinderen’: https://www.hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/voor-wie/kinderen. Ook is in deze hulpmiddelenwijzer informatie opgenomen over de vergoeding van hulpmiddelen: https://www.hulpmiddelenwijzer.nl/vergoedingen.

Algemene website: https://www.hulpmiddelenwijzer.nl/
 

- Tekst inklappen
Wat zijn medische hulpmiddelen?
Wat zijn medische hulpmiddelen?

Er zijn allerlei soorten hulpmiddelen. Medische hulpmiddelen vormen een aparte categorie. Op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vind je welke artikelen worden beschouwd als medisch hulpmiddel.

Website: https://www.nza.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/elv-wat-zijn-medische-hulpmiddelen

- Tekst inklappen
Aanvragen van hulpmiddelen:
Aanvragen van hulpmiddelen:

Op de website van Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders is veel informatie te vinden over het aanvragen van hulpmiddelen. Zo lees je bijvoorbeeld over hoe de (ergo)therapeut kan helpen bij de aanvraag en lees je tips over waar je op moet letten bij een dergelijke aanvraag.

https://schouders.nl/kennis-informatie/kennisbank/zorg/hulpmiddelen-v1#aanvragen-van-hulpmiddelen

- Tekst inklappen